A cserépkályha varázsa

Az én gyerekkoromban még az alternatív fűtés volt szinte a házak nagy többségében. Mára már kezd eltűnni ez a hagyomány. Pedig megvan ezeknek a varázsa is.

A fűtési technikák

Persze mindenhol már. Megértem hogy egy panel épületben nem oven-734551_640lehet mondjuk fával tüzelni, teljesen normális. Ugyanakkor a családi házaknál már más a helyzet. Egy időben mindenki módosította a fűtését, és a gázkazánt választotta, vagy valamilyen másik fűtést.

Mára viszont úgy látom, egyre többen gondolkodnak abban, hogy valamilyen másfajta módszert keressenek a fűtésre, és igyekszenek a hagyományos módszerekhez visszatérni. Hogy miért? Talán mert lassan olcsóbb lesz az ezzel való fűtés, és sokkal többet ér, mint a gáz. A gázra mostanában elég sokan panaszkodnak, hogy nincsen fűtő ereje. A sógornőm is mindig panaszkodik, hogy egyre nehezebben forr fel a víz a lábosban, és nem érti miért?.

A régi házak

Édesanyámék háza még mindig a régi. Szeretek haza menni, a mai napig. Messze a város zajától, a falu szélén laknak. Ott az erdő, a csend, minden olyan nyugodt. Hogy nem féltem e? Én ott nőttem fel, az ottani fákkal együtt. Szinte egyszerre lettünk „nagyok” ott játszottam. Soha nem féltem az erdő szélén.

Az ő házuk egy kétszintes kis házikó. A felső szintet mi csináltuk már meg, de csak annyira, hogy két kis szobát csináltunk, és egy fürdőt mellékhelyiséggel. Ha ott alszik a család, akkor elférünk kényelmesen.

Az ő házukban egy cserépkandalló van. Hát az olyan meleget ad, hogy bőven befűti a házat, és elég meleget ad télen.

Ők soha nem fogják megváltoztatni a fűtési technológiájukat, de nem is baj, hiszen nekik ez felel meg a legjobban. Mindenkinek az a fontos, hogy neki megfeleljen, nem pedig az, hogy másnak. Mindig e szerint válasszuk meg a dolgainkat, hogy nekünk mi a jó, nem pedig hogy másnak mi.