A kályharakó tanácsai

bőr oldaltáskaImádok új ismereteket kötni és ezáltal új dolgokat tanulni. Szeretek mindenből tartós, minőségi terméket választani, hiszen nem szeretem halmozni a javakat az életemben és ehhez elengedhetetlen a tartósság, az „örök élet.” Az új ismeretek által pedig új dolgokról szerezhetek tudomást, amelyek érdekelhetnek. Nemrég például eldöntöttem, hogy cserépkályhát rakatok az otthonomba, mivel megismerkedtem egy kályharakóval, aki meggyőzött róla, hogy ez mennyire jó dolog. Persze nem esek bele mindenbe ennyire könnyen, de ez a téma már rég foglalkoztatott.

Egy két emeletes házban lakom a családommal, a ház pedig az óriási udvar közepén fekszik egy csendes utcában. A nappaliba terveztem a cserépkályhát, mivel ott van a legnagyobb hely. Igazából csak dísznek szerettem volna, de miután megépült, megszerettük a melegét és gyakran raktunk tüzet benne. Az építése során még jobban megismerkedtem a kályharakóval, aki még nagyon sok mindent mesélt nekem különböző dolgokról. Ő nyitotta fel az szememet a Bagbox bőr oldaltáskák minőségével és örök életével kapcsolatosan is.

Ő maga minden nap (egy hétig készült a remekmű) egy kisebb bőr utazótáskával jelent meg nálunk, amiben benne volt a munkaruhája és még néhány aprósága. (A kályharakáshoz szükséges kellékeket már az elején ott hagyta nálunk.) Amikor megdicsértem a táskáját és kérdeztem, hogy honnan van, egy webshopot említett, hogy onnan rendelte már évekkel ezelőtt, és hogy azóta mindig magával hurcolja a „harctérre” de még semmi gondja sincs. Aztán belemerült a témába és azt is elmesélte, hogy van neki ugyaninnen egy laptop táskája is és egy bőr oldaltáskája is. Mindkettőnek megvan a szerepe, pont úgy, mint az utazótáskájának, és én csak azért nem láttam a másik kettőt, mert nála voltam, amikor egyeztettük a cserépkályha részleteit és nem ő jött hozzám, vagy esetleg nem egy kávézóban találkoztunk. Hát, komolyon mondom, láttam én, amikor nála jártam, hogy egy komoly, művelt emberről van szó, kétkezi munkás létére, de azt nem gondoltam volna, hogy engem, az ügyvédet is zavarba hoz a precízségével, megjelenésével és választékos kifejezőkészségével. Talán pont azért sikerült neki, mert az ember legkevésbé várja ezt egy kályharakótól.

Persze, most jöhet a jogos kérdés, hogy nekem, mint ügyvédnek, aki rengeteg papírral dolgozik, miért nincs oldaltáskám már évek óta? Bevallom, van egy, ami több, mint húsz éve használok, hiszen az egyetemi ballagásomra kaptam, de az már nagyon ramaty állapotban volt. De mivel nem voltam otthon a bőrtáskák vásárlása terén, már évek óta halasztgattam egy új táska megvásárlását. Féltem, hogy rossz minőségűt vásárolok és néhány év múlva vehetek majd egy újat. Ráadásul kényes is vagyok táska terén: ez, amit használok tökéletes volt a zsebeinek megoszlása terén és mindenképp valami ilyesmit szerettem volna. Kifejezetten irathordozó táskát meg nem szeretek használni, mert azt nem tudom átdobni a vállamon.

A lényeg az, hogy a kályharakó sokkal jártasabb volt bőrtáska ügyben, mint én, de a segítségével sikerült kiválasztanom egy új bőr oldaltáskát. Ő azt mondta, hogy a nyakát teszi rá, hogy ez is fog legalább annyit tartani, mint az előző, én meg azt mondtam, hogy ha így kiáll mellette, akkor valamennyire csak igaz kell, hogy legyen a dologban. Természetesen egy A4 méretű táskát választottunk, hiszen más szóba sem jöhetett. Volt egy, ami egyből nagyon megtetszett, mert koptatott marhabőrből volt, ami adott egy enyhe sportos aromát a táskának, amitől úgy éreztem, hogy fiatalítani fog a megjelenésemen.

Már nem volt nálunk a kályharakó és lassan a meszelést is befejeztük, amikor megérkezett a futár az új táskámmal. Bátran vettem magamhoz a táskát, hiszen tudtam, hogy harminc napig bármikor elállhatok a terméktől, ha nem vagyok megelégedve vele. Harminc nap az hosszú idő, pont elég ahhoz, hogy ki tudjam próbálni a mindennapokban a táskát és megtapasztaljam, hogy segíti a munkámat, vagy nehezíti azt. Végül egyébként eszembe sem jutott vissza küldeni, azt sem tudom, hogy mikor telt le a harminc nap, úgy megszerettem már az első héten. Tökéletesen belefért minden papírom és eszközöm, amit a mindennapi munka elvégzésére magammal hordoztam. A régi táska egyik funkciójának sem éreztem hiányát, hiszen ez is arra volt kialakítva, hogy a segítője legyen az embereknek. Majd húsz év múlva meglátjuk, hogy bírja-e addig, de az első benyomások alapján ott lesz még akkor is velem!