Azok a régi szép idők…

Gyerekkoromban nagyon sokat voltam a nagymamáméknál. Egy hatalmas telken laktak Pest megyében. A kertben rengeteg növény volt, termesztettek gyümölcsöt, zöldséget, és fűszereket is, hogy ellássák magukat, és gyakran még a piacra is ki tudtak menni árusítani. Ilyenkor mi, unokák segítettünk cipekedni.

A pici, régi parasztházban mindig kellemes hangulat uralkodott, aminek ékessége a gyönyörű cserépkályha volt, ami köré esténként leültünk melegedni. Nagyi mesét olvasott nekünk, miközben meleg kakaót iszogattunk lefekvés előtt.
Nem volt egyszerű dolog karbantartani a kályhát, de nagypapám nagyon büszke volt rá, és semmi pénzért nem akarta lecserélni, hiszen ő maga építette édesapám segítségével. A hideg téli napokon elég melegséget árasztott magából, az egyetlen hátránya azonban pont az volt, hogy csak a nappalit tudta befűteni, bár a nagyiékat ez annyira nem zavarta. Megszokták, hogy a fürdőszobában hideg van, és az volt az egyetlen helyiség a nappalin mellett a konyhán kívül. Kis területű házikó lévén nem volt hálószoba, sem emelet.
Amikor a nagyiék elmentek, szó volt róla, hogy eladásra kerül a házuk, de nem tudtuk megtenni, hiszen mindannyian nagyon szerettünk ott lenni, és az emléküket is így tudtuk megőrizni leginkább. Mivel a közelben volt egy tó, így alkalmas volt arra, hogy családi nyaraló, vagy hétvégi ház váljon belőle. Ehhez viszont ki kellett bővíttetnünk, mert mi is négyen vagyunk testvérek, és az unokatestvéreim is mind nagycsaládosok. Sehogyan sem fértünk volna el, ha odamegy bármelyik család.
A kert így sajnos nagyrészt odalett, de mi úgysem tudtunk volna gondozni, mint ahogy ők tették éveken keresztül. Maradt a cserépkályha, – mint a ház ikonikus darabja. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy meg kell maradnia, azonban szükségünk lesz egy korszerűbb fűtési rendszerre ahhoz, hogy minden szobát megfelelően be tudjunk fűteni majd télen, ha lejövünk.
Azért döntöttünk végül padlófűtés mellett, mert bár hasonlóan működik, mint egy cserépkályha, jóval biztonságosabb, kényelmesebb, és gazdaságosabb az üzemeltetése, főleg egy gáz alapú fűtési rendszerhez képest. Az új szobákkal létrejött 91 négyzetméternyi terület befűtéséhez teljesen feleslegesnek gondoltuk a gáz beszerelését, hiszen ugyanennyi pénzből egy modernebb technológiát is ki tudtunk alakítani. Ráadásul éves szintű ellenőrzésekre, és a néhány évtizeddel később esedékessé váló teljes cserére nem akartunk költeni – az elektromos padlófűtés viszont nem igényel semmiféle ellenőrzést, karbantartást, élettartama pedig csak magával a házéval vethető össze, és 15 év garanciát vállalnak rá.
Az Elektromos Fűtés Kft. elektromos padlófűtés ár kalkulátorának segítségével előre ki is tudtuk számolni, mennyibe fog kerülni a padlófűtés beszereltetése a helyiségekbe, ami nagyban megkönnyítette a pénzügyek kezelését, hiszen tisztában voltunk vele, hogy mire számítsunk. Tudtuk, hogy egy átlagos szigetelésű ház felfűtéséhez bőven elegendő, ha a padló mindössze 60-80%-át fedik le az úgynevezett fűtőszőnyegekkel, és a falaktól is nagyjából 10 cm-es távolságot kell tartani. A fűtőszőnyegek 50 cm és 1 méter szélességben, változó hosszúságban érhetőek el, de a méreteiket utólag nem lehet változtatni: mivel mindegyik szőnyegben 1db amorf fűtőszál fut végig, méretre vágni nem lehet a szőnyegeket, és a szereléskor egymásra sem lehet fektetni őket. A költségek helyes megállapításához tehát pontos számokra volt szükség, de amint ezek megvoltak, a cég igyekezett mindent úgy kiszámítani, hogy az a lehető legköltséghatékonyabb legyen.
A helyszínre érkező szerelőcsapat már előre rendelkezett azokkal a tervekkel, amiket a tőlünk kapott információk alapján készítettek el, a beszerelés így nagyon gördülékeny volt.
Azóta is sokat vagyunk kikapcsolódásképpen a kényelmes házikóban, aminek ékessége a padlófűtés mellett is megmaradhatott.