Cserépkályha akár a fürdőszobába is

Amikor gyerek voltam, a cserépkályhát mindig a nagyszüleimmel asszociáltam: az ő lakásuk volt az egyedüli hely, ahol találkoztam vele, és mindig őket láttam csak, ahogy szürkületkor elkezdik rakni a fát a tűzre. Persze a felvágásban mindig édesapám segített nekik, mert idős korukra már nehezen ment volna nekik a baltával való munka – ők azért olyan tipikus nagyszülőként mindig erősködtek, hogy meg tudják még csinálni, nem kell a segítség, de mi már csak féltésből se engedtük volna meg ezt a veszélyes feladatot. Pont ezért, nagyjából egy évvel ezelőttig úgy gondoltam, hogy a cserépkályha időses dolog. Az az énem valószínűleg meglepődne, ha megtudná, hogy az elmúlt hónapokban egy cserépkályhát építettem a fürdőszobámba.

Az ötlet akkor jött, amikor a téli zuhanyzások során rájöttem, hogy a fürdőszobám nem olyan meleg, mint amilyennek kéne lennie. A tavalyi január különösen hideg volt, és mint általában, megint sikerült megfagynom a nagy hidegben, így nagyon fontos lett volna, hogy a fürdőszobában, ahol különösen gyakran előfordul, hogy vizes vagyok hosszabb időn keresztül, ne kelljen attól félnem, hogy rosszabbodik az állapotom. Azt azonban tudni kell rólam, hogy amikor lakást vásároltam, ilyen praktikus szempontoknál minden előrébb volt: nagyon figyeltem, hogy a fürdőszobabútorok megfelelőek legyenek, mennyezeti lámpák világítsák be a helyiséget, és beköltözés után is megvásároltam minden apró fürdőszobai kiegészítőt, szőnyegeket, függönyöket – egyedül azzal nem számoltam, hogy a fűtés nem lesz megfelelően megoldva.

Már akkor is megtanultam, hogy fürdőszobával kapcsolatban melyik a legjobb oldal, ezért amikor a fűtés kérdése felmerült, tudtam, hogy hova kell visszalátogatnom. Persze a barátaim ajánlották, hogy szerezzek be egy kis elektromos fűtőtestet, vagy ha nagyon fázós vagyok, akkor egy mobil PB gázpalackos fűtőkészüléket, de a gondosan összeállított fürdőszobámba nem illett volna bele egyik se. Amikor összeállítottam a berendezést, akkor nagyon figyeltem a harmóniára, hogy minden összeilljen mindennel, és még csaptelepet is külföldről rendeltem, úgyhogy nem ez lesz az, amit nem fogok tudni ízlésesen megoldani.

A Fürdőszobaötletek csapata szerencsére pont olyan segítőkész volt, mint amilyennek korábban megismertem: komolyan vették a problémámat, sőt, még örültek is neki, hogy egy olyan ügyféllel állnak szemben, aki nem veszi félvállról ennek a helyiségének a kialakítását. Eltartott azonban egy darabig, amíg közös nevezőre jutottunk, és megtaláltuk a legjobb megoldást arra, hogy melegebbé varázsoljuk a téli zuhanyzásaimat, én ugyanis sokáig figyelembe se vettem a kályha lehetőségét.

Ahogy sok mindent visszautasítottam azonban muszáj volt elkezdenem gondolkodni azon, hogy mi lenne, hogyha a gyerekkoromban mindig csak a nagyszüleimnél látott fatüzelésű kályha nálunk is megtalálható lenne? Kértem pár ötletmorzsát, hogy hogy tudják elképzelni egy modernebb helyiségben egy ilyen megvalósítását, és már az első látványterveknél rájöttem, hogy tényleg rosszul gondolkodtam. Mivel az egész szerkezet mérete, és egy kis mértékben az alakja is formálható, és minden esetben olyan csempézést tudok választani hozzá, amilyet én szeretnék, ezért igazából bármilyen igényem lehet, meg tudom oldani, hogy passzoljon hozzá. Az egyetlen dolog, amire figyelnem kell majd ha ilyet akarok, hogy ne jusson az összes szappanom arra a sorsra, mint a legutóbbi karácsonyi ajándékom.

Ezek után már hajlandó voltam belemenni az alaposabb ötletelésbe, és szerencsére most is minden segítséget megkaptam annak érdekében, hogy a fürdőszobám a lehető legjobban nézzen ki és tükrözze a személyiségem az átalakítás után is. Természetesen télen nem tudtunk nekiállni a felújításnak, sokkal kényelmesebb volt, hogyha megvártuk vele a nyarat, amikor minden építkezést könnyebb elvégezni – nem fog kihűlni a lakásom és a munkások is tudnak a kertben cserepeket, anyagokat lerakni anélkül, hogy amikor kimennének érte, kabátot kéne felvenniük.

A nyár végén már gyönyörködhettem abban, hogy mennyire kreatívan és igényesen oldották meg számomra a fürdőszobám kinézetét a segítőim, és ez idei telet már izgalommal vártam, hogy kipróbáljam a legújabb szerzeményem. Most zuhanyzás előtt fél órával bemegyek a fürdőszobámba, és az ott lévő fonott kosárból kiveszem a tüzelőfát, berakom a kályhába, meggyújtom, és mire visszajövök, már kellemes melegben szállhatok be a kádamba. És ha mindez nem lenne elég, néha még arra is szakítok pár percet, hogy a lángokban gyönyörködjek.