Cserépkályha mellé gázpalackos kiegészítés

Rengeteg történetet meséltünk már arról, hogy miért jó dolog cserépkályhával fűteni. A családias, meghitt hangulatú esték a lobogó tűz mellett ülve különösen karácsony közeledtével tudnak nagyon különösen kellemesek lenni, amikor már egyébként is összegyűlt a család. Ilyenkor azonban, pont emiatt egy másik probléma is előáll: aki panelből jött, az jobban szereti a meleget, a vendégszobánk pedig már régóta nem is volt befűtve, a cserépkályhától meg különösen messze fekszik…

Ilyen esetekre nem olyan rossz dolog, ha van otthon valamilyen mobil fűtőtestünk, ami egy Pb gázpalackkal üzemeltethető és beállítható a fázós rokonok szobájába.

gázcseretelepArról már múltkor is beszéltünk, hogy a cserépkályha nagyon jól együtt tud működni más háztartási berendezésekkel, és nem kell, hogy a fűtést és melegítést egyedül ez oldja meg. Bár igaz, hogyha már van egy kályha a lakásban, és a fa vásárlása minden évben megoldandó problémát jelent, akkor keveseknek van kedve még gázpalackról is gondoskodni, én úgy vélem, mindenképpen kifizetődő lehet azért az a hozzáállás, amikor nem egy lábon állunk.

Egy kis, Pb gázpalackkal működő mobil fűtőtest elég olcsón beszerezhető ahhoz, hogy senkinek se legyen megterhelő, és mindig egy jó alternatívát fog nyújtani arra az esetre is, ha éppen nincs annyi energiánk, hogy a cserépkályhába befűtsünk. Ha mondjuk két gázpalackot tárolunk otthon, hogy mindig legyen egy tartalékunk, arra az esetre, ha az eredeti működés közben kifogyna, akkor még az a veszély se fenyeget minket, hogy váratlanul el kell ugranunk egy gázcseretelepre, vagy be kéne fűtenünk váratlanul a cserépkályhába.

Ennél a kiegészítésnél azonban oda kell majd figyelni pár dologra, mivel nem triviális az átállás. Ugyanúgy, ahogy a cserépkályhát meg kell ismerni, a Pb gázpalacknak is megvannak a trükkjei és a saját veszélyei. Ezek abból erednek, hogy maga a Pb gáz egy roppant gyúlékony és robbanásveszélyes gáz, amit nem lehet csak úgy akárhogy tárolni, vagy meggondolatlanul bánni vele.

Hogy csak a legegyszerűbb dolgokat említsük: mindig vigyázni kell a szivárgásra. Ez egyrészről azt jelenti, hogyha bármikor megérezzük a jellegzetes gázszagot, akkor onnantól kezdve tilos a nyílt láng vagy bármilyen elektromos szikrát előidézhető eszköz használata, amíg nagyon jól ki nem szellőztettünk és meg nem szüntettük a szivárgás okát. Emiatt a gázpalackokat pincébe se szabad tárolni, mivel ha ott történik egy szivárgás, akkor a levegőnél nehezebb Pb gázt szinte lehetetlen lesz kiengedni.

Nagy körültekintéssel kell a Pb gázpalackot bekötni és használni is. Miután megvásároltuk, vagy elhoztuk a gázcseretelepről, a még teli palackról le kell csavarni a védősapkát és felhelyezni rá a szükséges szelepeket, amik a mobil fűtőtesttel való összeszerelést teszik lehetővé. Itt nagyon figyelni kell a pontos illesztésekre, hogy ne történjen sehol szivárgás.

Hogyha mindez megvan, akkor utána már nyugodtan begyújthatjuk a Pb gázt, és nézhetjük a vidáman táncoló lángnyelveket ennél a berendezésnél is. Bár biztos, hogy nem olyan szép, mint a cserépkályhánk, de meglepően praktikus, és a melegért cserébe, amit ad, nem kell sok energiát befektetni.

Ha jó helyet találunk, akkor a pénztárca kímélő megoldás is lehet ez a kiegészítés, ha pedig tényleg egy fázós rokon érkezik az ünnepekre, akinek az extra fűtést kell biztosítanunk, akkor talán nincs is más mód arra, hogy teljesítsük a kérését. Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy karácsonykor és annak környékén a gázcseretelepek általában zárva tartanak, így ha akkor akarunk elkezdeni keresni egy Pb gázpalackot, könnyen pórul járhatunk. Emiatt megéri előre felkészülni, és pótpalackot is tartani otthon.