Cserépkályha, villanykazán, villanybojler – a legjobb kombináció

Nagyon praktikus, hagyományos fűtési módszer a cserépkályha. Még emlékszem, mikor gyerekkorunkban a mamáknál, óriási élményt jelentett szénnel megrakni a kályhát, vagy éppen fát vágni, de még a hamuzás is egy programnak számított, amit nagyon szerettünk.

Mikor megvettük a házunkat, tudtam, hogy szeretnék bele cserépkályhát. Nem feltétlenül azért, mert azzal szeretnék minden nap fűteni, inkább a hangulata miatt tartottam fontosnak. Ez már nem is olyan kályha, mint a régi, inkább mondanám kandallónak, mert üveg az ajtaja, így nagyon hangulatos estéket tudunk eltölteni előtte kucorogva. Persze emellett van más fűtési lehetőségünk is. A 21. századi emberek, mint amilyenek mi is vagyunk, fontosnak tartják a praktikum mellett a kényelmet is, így nem volt kérdés, hogy kazános fűtést is fogunk alkalmazni a házunkban. A gázt, bevallom őszintén, én nagyon nem szeretem, félek is tőle, mert annyira sok rosszat lehet hallani, hogy szivárog, meg veszélyes, így egyértelmű volt, hogy villany kazánt fogunk beszereltetni. Sokan azért ellenzik, mert attól félnek, hogy rettentő magas költséggel jár, de mi erre is gondoltunk, és napelemet is szereltettünk a tetőre, hogy a költségek ne szaladjanak az égig. Ebből kifolyólag, nem csak a fűtés, de a víz melegítése is villanybojler segítségével történik. Nagyon praktikus és biztonságos megoldás, és így, a napelemmel költséghatékony is egyaránt.

Persze, mint mindennel, ezzel is volt már probléma, hiszen a bojlerek is nagyon érzékeny szerkezetek. Nekünk először nem volt annyira világos, hogy milyen karbantartási munkálatokat igényel, de szerencsére rábukkantunk egy nagyon szuper, bojlerekkel foglalkozó csapatra, és ők felvilágosítottak, hogy időnként érdemes áldozni a vízkőtelenítésre, mert ha nagyon lerakódik, akkor a fűtőszál sokat veszít hő leadási képességéből, és így sokkal több áram fogyasztásával tudja elérni ugyan azt a hatásfokot, mint egyébként, ha nem vízköves. Mióta erre odafigyelünk, nincsen különösebb problémánk, a bojler szépen végzi a dolgát és rendben biztosítja számunkra a kellő meleg vizet. Mivel a szerkezet már nem annyira fiatal, adott esetben a bojler tisztítása felújítással is egybe van kötve, ennek köszönhetően még jó ideig nem kell majd cserélni. Jóval költséghatékonyabb is így, mert egy új, minőségi bojler beszerelése több százezer forintra is rúghat, de a folyamatos szervízelés és tisztítás megkímél minket ettől a nagy kiadástól, ami egy család esetében nem egyszerűen kifizethető összeg.

Minden esetre ez a kombináció teljesen jól működő, stabil módszere a fűtés és meleg víz biztosításának. Én azt javaslom, hogy ha valaki azon gondolkodik, hogy építkezés során milyen rendszereket szereltessen, erősen fontolja meg ezt a variációt, hiszen nem csak kényelmes, biztonságos és kiszámíthatóan jó, de így, napelemmel kombinálva még elképesztően költséghatékony is.

Én a pláne az egészben, hogy amellett, hogy minden egyszerűen és kényelmesen működik, de ha akarom, én is megmutathatom a leendő unokáimnak, mekkora élmény egy cserépkályha beüzemelése, és eltölthetünk jó pár kellemes órát a kályha előtt játszva.