Gyümölcs szedés, és a bukósisakok

apple-693971_640Már két éve, hogy a nagyobbik  lányom a barátnőivel nyáron el szokott menni gyümölcsöt szedni, egy kis zsebpénzért. Amit szednek, az az övé marad, így gyorsan rájött, hogy megéri dolgozni. Te jártál már ilyen gyümölcsszedésen?

Az ötlet

Én igazán hasznosnak gondolom, hogy a mostani fiataloknak is van lehetőségük arra, hogy megtapasztalják a munka körülményeket. Azért azt is be kell vallanom, hogy nem könnyű munka, így aki azt gondolja, hogy ez mennyire egyszerű, azt javaslom, hogy próbálja ki ő maga is. Tavaly nyáron mentek először a lányok. Az újságban olvastak egy hirdetést, hogy van lehetőség ilyen munkára. Persze, mint felelős szülő, hiába 17 éves volt, azért csak nem engedem el egyedül egy ilyen helyre elsőre, kíváncsi voltam rá, hogy valójában is erről a munkáról van szó, na meg persze a körülményekre. Mit tettem? Fogtam magamat, a kikeresett telefonszámot felhívva beregisztráltam hármunkat a barack szedésre. Azt gondolom, ez volt a legegyszerűbb módja annak, hogy megtapasztaljam, hogy milyen helyre is engedem a lányokat.

A szedés

Minden mindig változik. A legfőbb változó dolog, az időjárás, ami mindent befolyásol. A szedést, az érést, a rothadást is. Azt, hogy éppen mire kell szedni a barackot, mire fogják később felhasználni. Én nem is gondoltam volna, hogy ennyi féle formája van.

A lényeg, hogy első ízben őszibarackot kellett szednünk. Reggel hatra már ott kellett lennünk a tőlünk 30 kilométerre lévő gyümölcsösben. Így a lányok nagy próbatétele első ízben a felkelés volt. Persze barackot szedni sem lehet csak úgy elmenni, és fontos, hogy jól nézzünk ki a barackfák árnyékában, így azért egy órára szükségük volt ahhoz, hogy elkészüljenek. Ebbe azért szerencsére a reggeli is benne volt, így ezen már otthon túlestünk. Mivel az utat is meg kell tenni, és nem szeretek késni sehonnan, így időben szerettem volna elindulni, hogy ha már lehet akkor háromnegyed hatra ott legyünk.

Kellemesen csalódtam a lányokban, mikor egyszer szóltam nekik, és fel is keltek. Zsuzsi lányom barátnője nálunk aludt, hogy gyorsabb legyen az elindulás reggel.

A gyümölcsös

A barackfák szépen sorakoztak egymás mellett. A sorok az első fákon meg voltak számozva, már nem emlékszem pontosan a számukra, de talán huszon valamennyi sor volt, és ebben számos fa áll. Szóval nem egy kis mennyiségről beszélünk. A fák gondozottak voltak, tele barackkal, minden ágon több kilónyi volt.

A legelső alkalommal rekeszekbe kellett szedni, és megvolt, hogy mennyit kapunk kilónként a barackért. Ez a munka elég haladós volt, hiszen voltak akkora barack szemek, hogy 4 vagy 5 darab elég volt egy kilóhoz. Ennek örömére, több száz kilót tudtunk leszedni hárman.

Persze azért nem olyan egyszerű, mint említettem. Van ahol meghatározott ideig kell dolgozni, vagy pedig meg van adva, hogy mekkora területet kell leszedni. Tehát van ahol azt mondják, hogy egy sort le kell szedni egy nap, az lehet hogy éppen 30 fát jelent. Ha valaki ügyes, és gyors, akkor lehet, hogy leszedi 5 óra alatt, de aki nem, az lehet hogy épp 9 óra alatt. Azért valljuk be, hogy a mostani majd 40 fokokban kint a napon barackot szedni, azért nem egy leány álom.

A lányok, és a hozzáállásuk

Be kell, hogy valljam, jó irányba csalódtam a lányokban. Persze az első alkalommal kicsit nyüglődtek pár óra után, de nem adták fel. Becsültem bennük a kitartást. Persze a haszna is megvolt, hiszen amikor este kaptak 7000 forintot fejenként, rájöttek, hogy megérte fáradniuk.

Miután mindent rendben találtam, és nem is terveztem, hogy tovább megyek velük. Az első egy két alkalommal mentem csak velük, aztán már csak a lányok.

Utána már csak a sztorikat hallgattam tőlük, hogy mi volt éppen az aznapi sztori. Olyan is volt, hogy 3 vagy 4 mentek közösen, így még jobb móka volt, jobban telet az idő is. Egyik alkalommal pont mesélte, hogy mentek befelé, és bukósisakok sorakoztak az egyik raklapokon. Még néztek is, hogy hét azok, mire a mellettük lévő sorban náluk pár évvel idősebb srácok szedték a barackokat. Persze hogy imponált a csajoknak a motoros kiállás, és az ebédszünetben már össze is ismerkedtek a dolgos srácokkal.

Idén automatikusan ők vetették fel az ötletet, hogy elmennének szedni. Már nem csak barackot, hanem van szilva is, és lesz körte is, így bőven tudnak keresni egy kis zsebpénzt maguknak.