Ki jár jobban a fűtés szezonban?

Költözésünk előtt volt szerencsém rengeteg féle albérletet végig nézni. Borzasztó a helyzet egyébként, hiszen a lakások közt akkora különbségek vannak felszereltséget, energiatakarékosságot, és állapotot tekintve, hogy az ember csak kapkodja a fejét. És a legfurcsább az egészben az, hogy mindeközben pedig az árak közt nincs akkora eltérés. Persze itt húsz-, harmincezer forintok is rengeteget tudnak számítani egy-egy bérlő esetében, de logikusan akkor is lehetetlen végig gondolni, hogy miért kerül egy lelakott, ódivatú és borzasztó rezsidíjakkal rendelkező bérházi lakás havi bérleti díja közel annyiba, mint egy felújított panelház alacsonyabb rezsijű bérleménye. Mindeközben pedig ott vannak az újépítésű, modern és egyre gyakrabban napelemmel működő fűtésű lakások, melyeknek alacsony a fenntartási díjuk, környezettudatosak, de valószínűleg éppen ezen okból magasabb a bérleti díjuk.

Mindenképpen támogattam még a költözés előtt a napelemes lakóparkba való betelepülés gondolatát, de sajnos a bérleti díjak nem tették lehetővé a környezettudatos énem kibontakozását. Utána is jártam hamar a történetnek, hogy mégis mi kerülhet egy aprócska albérleten ekkora havidíjba. Elolvastam egy napelemes rendszerről szóló tanulmányt és meggyőződtem arról, hogy valószínűleg nem csak a napelem. Manapság a fejlett technológiának köszönhetően, egy társasház esetében nem jelent akkora kiadást a környezettudatos kialakítás vagy épp felújítás. Olyan kedvező árakon lehet már napelemekhez jutni, hogy emiatt nem indokolt az ekkora árrés az ingatlanok között. Nem azt mondom, hogy mindenhol, mindenki megengedheti magának, mert egy családi ház esetében sokkal nagyobb kiadásokkal jár ez a fajta korszerűsítés, de azért egy soklakásos panelház esetében kényelmesen eloszlana a költség.

Mikor meggyőződtem arról, hogy sajnos újépítésű, korszerű lakásra nem lesz elég az általam kalkulált havidíj mennyisége, nekiláttam alacsony rezsijű panellakások után nézni. Ilyen jellegű kereséseim során belefutottam olykor régi típusú, polgári lakások hirdetésébe is. Mivel hasonló árkategórián mozogtak, mint a panellakások, ezért egy-két bérleményt meg is néztünk. Döbbenten tapasztaltam, hogy még ma is, nem egy ilyen lakásban megvan a régi cserépkályha, ami működik is. Sőt, volt olyan, hogy csak az volt megadva, mint fűtési lehetőség. Amikor ezt az információt meghallottam, azonnal sarkon fordultam, és elhagytam a helyszínt. Nincs is annál jobb, amikor a hideg téli napokon arra megy haza az ember, fáradtan és álmosan a munkából, hogy a jéghidegre hűlt lakás várja haza, hogy felfűtse azt fáradtságos munkával, egy cserépkályhával. Nem mondom, nagyon szép darabokat is láttam már, és meg van egyfajta hangulata és stílusa így a lakásnak, de nem azért költözik az ember a városba, mert annyi ideje lenne a ház körüli teendőkkel foglalkozni. Egy vidéki, kertes házban nagyon jó dolog a cserépkályha, főleg ha még tüzelőanyag tárolóval is rendelkezik, de egy negyven négyzetméteres lakásban még a gyújtóst, a szenet és fát is kerülgetni, nem igazán növeli az ember komfortérzetét. Arról nem is beszélve, hogy nem igazán környezettudatos és gazdaságos megoldás. Amennyiben jó tüzelőanyaggal kíván az ember fűteni, úgy igen költségessé válik, viszont ha az olcsóbb megoldásokhoz folyamodik, akkor veszélyesen szennyezi a környezetét.

A legjobb megoldásnak továbbra is a napelemmel működő fűtésrendszer bizonyul, mert igaz, hogy egyszer igényel egy nagyobb összegű befektetést, de jelentősen csökkenheti a rezsiköltségeket, főleg a téli hónapokban. Köztes megoldásnak pedig ott van a panellakás, távfűtéssel. Nem a legkörnyezettudatosabb megoldás ez sem, de messzemenően energiatakarékos, nem úgy, mint a cserépkályhás fűtésű, magas belterű polgári lakások. A panelben az a jó – már amennyiben az általad bérelt lakás éppen jó helyen helyezkedik el -, hogy minden oldalról körülvesznek, ezért egy lakás nem használ el annyi mennyiségű energiaforrást, mint egy családi ház, vagy akárcsak egy kisebb, régebbi típusú társasház.napelem

Végül is panelben sikerült albérletet találni, de a fűtésszezon még messzebb van, mindenesetre már most reménykedem abban, hogy nem tartogat a tél számunkra nagy meglepetéseket.